Kaupunkiviljely

Kaupunkiviljely – avain vihreämpään kaupunkiin

Yksi tämän hetken suurimpia trendejä on kaupunkiviljely. Kaikessa yksinkertaisuudessa kyse on viljelystä, jota harjoitetaan urbaanissa ympäristössä. Tähän lasketaan kaikki yksityispihoissa sijaitsevista pienistä viljelytilkuista suuriin kattopuutarhoihin. Vaikeina aikoina kaupunkiviljelyllä on ollut valtava merkitys ruokapulan vähentämisessä. Vielä nykyäänkin esimerkiksi kehitysmaiden asukkaat saavat merkittävää lisäravintoa ja -tuloa kaupunkiviljelyn avulla.

Suomessa kaupunkiviljely liittyy nykyään pikemminkin ympäristöajatteluun kuin jokapäiväisen leivän hankkimiseen. Kaupunkiviljely nähdään täydellisenä mahdollisuutena tuoda luonto takaisin kaupunkeihin. Itse kasvatettu ruoka nähdään myös terveellisenä ja turvallisena vaihtoehtona kaupoista ostetuille vihanneksille. Nykymaailmassa on välillä lähes mahdotonta tietää, mistä syöty ruoka todella tulee, joten paikallisuudesta on tullut todellinen myyntivaltti.

Voiko kaupunkiviljely olla kannattavaa?

Yritykset, kunnat ja yhdistykset olisivat usein valmiita sijoittamaan turvallisesti tuotettuun lähiruokaan, mutta taloudellisesti kannattavia vaihtoehtoja on tarjolla hyvin vähän. Perinteinen pienimuotoinen viljely ei riitä vastaamaan itse kasvatetuista tuotteista kiinnostuneiden yritysten, ravintoloiden tai kahviloiden kysyntään.

Tämä on jo pitkään ollut ongelma mille tahansa taholle, joka on halunnut ottaa osaa kaupunkiviljelynä tunnettuun vihreään vallankumoukseen. Onneksi viimeaikaiset edistysaskeleet viljelyteknologiassa ovat mahdollistaneet sadon kasvattamisen ympärivuotisesti lähes missä tahansa ympäristössä, kaupungissa tai maaseudulla – ja mikä tärkeintä, tehokkaasti ja alhaisilla tuotantokustannuksilla.

Ajattele ekologisesti nyt – varmista vihreämpi huominen

Perinteiset kaupunkiviljelymallit eivät pysty vastaamaan modernien yritysten tarpeisiin, joten myös ratkaisujen täytyy olla moderneja. Toisen sukupolven viljelymoduulit kuten EkoFARMER ovat kannattavan kaupunkiviljelyn tulevaisuus.

Moduuleja voidaan käyttää vapaasti missä tahansa kaupunkiympäristössä. Yksikkö on hiilineutraali, se ei hukkaa vettä tai lämpöä ja se tuottaa satoa kustannustehokkaasti. Kaupunkiviljely ei kuulu menneeseen – EkoFARMERin avulla se on osa valoisampaa tulevaisuutta.

Tule mukaan tekemään vihreää vallankumousta ekofarmerin kanssa

Exsilio Oy etsii co-creation-kumppaneita Suomen innovatiivisimpaan kaupunkiviljelyprojektiin – EkoFARMERiin. Tule mukaan EkoFARMERin co-creation-tiimiin ja tuo luonto takaisin kaupunkeihin! Mikä urbaanin vihreän sävy sopii parhaiten yrityksesi liikestrategiaan? Sinun on mahdollista muokata ja kasvattaa markkinoita.